دکتر فاطمه شکاریان

منابعی برای خانواده و نزدیکان

منابعی برای خانواده و نزدیکان افراد مبتلا به اختلالات شخصیت

تغییر دادن خودتان

شما نمی توانید افراد مرزی را مجبور به درمان کنید

اینکه افرادی که ما دوستشان داریم به‌گونه‌ای رفتار کنند که باعث صدمه به خود و دیگران شود، می‌تواند برای ما مسئله‌ای نگران‌کننده و بغرنج باشد. مهم نیست شما چه رفتاری انجام می‌دهید، مهم این است که شما نمی‌توانید رفتار دیگران را کنترل کنید. افزون بر این، این کار وظیفه شما نیست مگر در شرایطی که فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی مثلاً فرزند زیر 18 سال شما باشد. حتی در این شرایط هم شما نمی توانید او را کنترل کنید و فقط قادر خواهید بود که در رفتارهای فرزندتان تاثیر بگذارید و مسئولیتی که شما بر عهده دارید این است از اینکه دائم مراقب رفتارتان باشید دست بکشید.

-        تا خودتان را بشناسید

-        تا مطابق باارزش‌ها و باورهای خودتان عمل کنید

-        تا با آنچه که نیاز دارید و افرادی که می‌خواهید، ارتباط برقرار کنید-        تا با آنچه که نیاز دارید و افرادی که می‌خواهید، ارتباط برقرار کنید

شما همیشه می‌توانید افراد را در زمان تشویق‌ها و تنبیه‌های پنهان یا آشکار ترغیب کنید تا به‌گونه‌ای عمل کنند که مدنظر شماست.

دلایل انکار افراد مبتلا به شخصیت مرزی

ممکن است برای شما روشن باشد که شخص مبتلا به اختلال شخصیت مرزی نیاز به کمک دارد. اما این مسئله برای خود آن فرد روشن نیست. برای افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی اعتراف به اینکه آن‌ها ناقص هستند می‌تواند آن‌ها را در حلقه‌ای از شرمندگی و خود تردیدی درگیر کند، چه برسد به آگاه‌کردن آن‌ها در مورد اینکه مبتلا به اختلال شخصیت مرزی هستند.

ممکن است افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی برای دوری‌جستن از این شرایط، مکانیسم دفاعی رایج و قدرتمندی به نام انکار را به کار گیرند. ممکن است آن‌ها مدعی باشند که هیچ‌چیز اشتباهی در مورد آن‌ها وجود ندارد. حتی ممکن است آن‌ها داشته‌هایی را که خیلی برای آن ها ارزشمند است، مانند کار، دوستان و خانواده، از دست بدهند.

ممکن است افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی برخلاف افراد دیگر بکوشند از رویارویی با مشکلات اجتناب کنند. ممکن است افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی درخواست کمک داشته یا سعی بر تغییر رفتارهایشان بکنند؛ اما نه به شیوه‌ای که شما برنامه‌ریزی کرده‌اید. اگر آن‌ها تغییر کنند، این تغییر می‌تواند دربارة زمانی شخصی یا به شیوه‌ای که خودشان می‌خواهند انجام پذیرد. در واقع، ممکن است مجبور کردن دیگران به پذیرفتن مشکلاتشان قبل از اینکه آمادگی لازم را داشته باشند. زیان‌بخش باشد.

چه زمانی فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی در طلب کمک است؟

چه چیزی افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی را برای کمک برانگیخته می‌کند؟ به‌طورکلی زمانی افراد رفتارهای خود را تغییر می‌دهند که ایمان داشته باشند فواید تغییر رفتارشان بیشتر از عدم تغییر آن است.

بااین‌وجود، عوامل ایجادکنندة تغییر، به طور چشمگیری متغیر هستند. برای برخی افراد، کشمکش‌های احساسی غیرقابل‌تحمل بدتر از ترس برای تغییر است. برای افراد دیگر، این که چطور رفتار آن‌ها بر فرزندانشان اثر می‌گذارد، عامل تغییر به شمار می‌رود. برخی از آن‌ها پس از اینکه فرد مهم زندگی‌شان را به‌خاطر رفتارهایشان از دست می‌دهند، دچار پشیمانی می‌شوند.

آنچه می‌توانید انجام دهید

هیچ مشکلی نیست اگر بخواهید فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی در زندگی‌تان را تغییر دهید. ممکن است او خوشحال‌تر و روابطتان بهتر ‌شود. اما برای پیاده‌شدن از ترن هوایی احساساتتان، باید بی‌خیال این رویا شوید که می‌توانید یا باید دیگری را تغییر دهید. هنگامی که شما این باور را رها می‌کنید، قادر خواهید بود که ادعای قدرتی را کنید که واقعاً متعلق به شماست: قدرت تغییر خودتان است.

اقدامات فردی مبتلا به اختلال شخصیت مرزی را شخصی نکنید

افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی تمایل دارند که دنیا را سیاه‌وسفید ببینند و دنیا را نیز این‌گونه می‌نگرند. در مواجهه با این مسئله، افرادی که دارای تجربه ثابتی از حس خودارزشمندی هستند، برای درک واقعیت کارشان راحت‌تر خواهند بود. هیچ تفاوتی ندارد که فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی در آن لحظه چه احساساتی نسبت به آن‌ها دارد، ازآنجاکه آن‌ها متمرکز بر خود هستند می‌توانند خوشحال باشند و احساس امنیت کنند چرا که می‌دانند نه فرشته والامقامی هستند و نه اهریمنی رانده شده.

 انگیزه‌ها در مقابل علل رفتارهای افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی

فهم تفاوت میان علل و برانگیزان های رفتار افراد مرزی برای اینکه رفتارهای آن ها را کمتر به خود بگیریم بسیار مهم است. شما به راحتی می توانید فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی را در یک روز عادی برانگیخته کنید، اما این به این معنی نیست که شما علت رفتارهای او هستید.

هنگامی که  شما شروع به پذیرفتن این موضوع کنید که فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی گاهی اوقات غیرمنطقی رفتار می‌کند، نگرانی‌ها و استرس‌های درونی خود را تسکین داده‌اید. زمانی که این مسئله را بپذیرید می‌توانید ظرفیت مؤثر تحمل خود را بالا ببرید.

جستجوی حمایت و تأیید

ممکن است شما افرادی را نشناسید که به افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی اهمیت می‌دهند یا تابه‌حال در مورد اختلال شخصیت مرزی چیزی نشنیده باشید. پس ممکن است هیچ نوع حمایتی برای انجام راستی‌آزمایی نداشته باشید یا حمایت کمی داشته باشید.

روان‌درمانی می‌تواند به شما کمک کند که رفتار فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی را به خودتان نگیرید. اگر این مسئله امکان‌پذیر نیست، شاید یک دوست یا عضوی از خانواده که گوش شنوا دارد شما را باور کند. بهتر است کسی را انتخاب کنید که حس نکند میان شما و شخصیت مرزی در زندگی‌تان قرار گرفته است.

 -        رفتار فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی را به خودتان نگیرید.

-        حس شوخ‌طبعی خود را حفظ کنید : خیلی از افراد خانواده متوجه شده اند که حس شوخ طبعی کمک کننده است.

-        از خودتان مراقبت کنید

-        از خودتان مراقبت کنید

بی طرفی عاشقانه نه مهربانانه است و نه غیر مهربانانه. این به معنای قضاوت یا نکوهش شخص یا موقعیتی نیست که من نسبت به آن بی‌طرفی‌ام را حفظ کنم. بی‌طرفی عاشقانه صرفاً به ما اجازه می‌دهد که خودمان را از تأثیرات مخرب " اعتیاد به الکل" فرد دیگر که در زندگی‌مان ایجاد کرده است جدا کنیم.

 -        زندگی‌تان را پس بگیرید

سعی نکنید درمانگر فرد دیگری باشید. این شغل وظیفه شما نیست. اگر فرد دارای شخصیت مرزی چنین کمکی را بخواهد، به او پیشنهاد بدهید که به یک متخصص سلامت روان مراجعه کند. اگر شما دیگر رابطه‌ای با فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ندارید. ساعت‌ها صرف تحلیل روانی او نکنید. دیگر این وظیفه شما نیست، در واقع از اول هم وظیفه شما نبوده است.

این 6 مورد را به خاطر داشته باشید:

-        من دلیلش نبودم

-        من نمی توانم درمانش کنم

-        دست از سر فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی بردارید

-        زندگی خودتان را ادامه دهید

-        عزت‌نفستان را ارتقا دهید

-        مسئولیت رفتار خودتان را به عهده بگیرید

-        توجه داشته باشید که چقدر فرد مقابل در رابطه نیازهای شما را برطرف می‌کند.

-        بهانه‌تراشی و انکار سختی شرایط را متوقف کنید

-        اثرات تقویت دوگانه را درک کنید

اگر احساس می‌کنید علی‌رغم رفتارهای زننده و خشن شخص مرزی نسبت به خودتان، به او "معتاد" و وابسته هستید، در نظر بگیرید که تقویت متناوب در رابطه شما چه نقشی دارند.

-        سرخوشی سوارشدن بر ترن هوایی را بشناسید

-        برای خودتان تصمیم بگیرید

-        باور کنید که شما شایسته بدرفتاری نیستید

-        روی مشکلات خودتان تمرکز کنید