دکتر فاطمه شکاریان

مقالات هفتگی پیرامون سلامت روان

عقده‌ی حقارت چیست؟

inferiority-complex

عقده‌ی حقارت به احساسات عمیق ناکافی بودن و ناامنی گفته می‌شود که ریشه در یک نقص واقعی یا خیالی دارد. این وضعیت می‌تواند منجر به گوشه‌گیری و پرخاشگری شود.

انجمن روان‌شناسی آمریکا (APA) عقده‌ی حقارت را به عنوان "احساس بنیادین ناکافی بودن و ناامنی" تعریف می‌کند. بسیاری از افراد، زمان‌هایی که خود را با دیگران مقایسه می‌کنند، در برخی جنبه‌ها احساس ضعف و کمبود می‌کنند. اما اگر این احساس ناکافی بودن به طور منفی بر زندگی شما سایه افکنده باشد، احتمالاً دچار عقده‌ی حقارت هستید.

عقده‌ی حقارت می‌تواند باعث شود در زمینه‌های خاصی از زندگی‌تان احساس کمبود عزت نفس کنید. این احساس حتی ممکن است به ابعاد گسترده‌تری از زندگی‌تان، از جمله موارد زیر، سرایت کند:

احساس حقارت می‌تواند بر رفتار، خلق‌وخو و سلامت روان شما اثر بگذارد.

نشانه‌های عقده‌ی حقارت

احساس ناکافی بودن می‌تواند سلامت روان، رفتارها و روابط شما را تحت تأثیر قرار دهد.

برخی از علائم احتمالی عقده‌ی حقارت عبارتند از:

در مقابل، عقده‌ی حقارت ممکن است رفتارهایی مشابه عقده‌ی برتری را نیز در فرد بروز دهد. انجمن روان‌شناسی آمریکا عقده‌ی برتری را چنین تعریف می‌کند: "تصوری اغراق‌آمیز از توانایی‌ها و دستاوردهای فرد که ناشی از تلاش برای جبران افراطی احساس حقارت است."

نشانه‌های عقده‌ی برتری می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

ریشه‌های عقده‌ی حقارت

دلایل شکل‌گیری عقده‌ی حقارت می‌توانند چندوجهی و دربرگیرنده‌ی جنبه‌های گوناگون زندگی فرد باشند.

در پژوهشی معتبر که در سال ۲۰۲۲ انجام شد، محققان با بررسی پست‌های ناشناس در شبکه‌های اجتماعی، احساسات ناکافی بودن و حقارت را بر اساس علل زمینه‌ای مرتبط، دسته‌بندی کردند.

یافته‌های این پژوهش نشان داد که عواملی نظیر موارد زیر در ایجاد این احساسات نقش دارند:

همچنین، تحقیقات انجام‌شده در سال ۲۰۱۹ حاکی از آن است که محیط خانوادگی در دوران کودکی می‌تواند نقش مهمی در شکل‌گیری عزت نفس پایین داشته باشد. در این پژوهش مشخص شد که پایین‌ترین سطح عزت نفس در میان فرزندان مادران مبتلا به افسردگی و کودکانی که در دوران کودکی با مشکلات مالی دست‌وپنجه نرم کرده‌اند، مشاهده شده است.

چگونه بر عقده‌ی حقارت غلبه کنیم؟

درمان عقده‌ی حقارت معمولاً از طریق روان‌درمانی و با کمک یک درمانگر متخصص و دارای مجوز صورت می‌گیرد.

در این فرآیند درمانی، تمرکز اغلب بر شناسایی ریشه‌ها و عوامل محرک احساسات ناکافی بودن شما خواهد بود. درمانگر همچنین می‌تواند شما را در بازنگری الگوهای فکری و مدیریت احساسات و رفتارهای ناشی از احساس حقارت راهنمایی کند.

درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

رویکردهای مختلفی در روان‌درمانی وجود دارد و شما می‌توانید با مشورت یک درمانگر متخصص، روشی را که برایتان مناسب‌تر است، انتخاب کنید.

برخی از این رویکردها عبارتند از:

پذیرش افکار و احساسات و تغییر الگوهای فکری و رفتاری ریشه‌دار می‌تواند چالش‌برانگیز باشد. یک درمانگر متخصص می‌تواند شما را در این مسیر راهنمایی کند.

انتخاب درمانگری که با شما ارتباط خوبی برقرار کند، بسیار مهم است. اگر پس از ملاقات با درمانگری احساس کردید که انتخاب مناسبی نیست، ادامه‌ی جستجو برای یافتن درمانگر مناسب اشکالی ندارد.

مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۳ نشان داد که CBT مبتنی بر اینترنت برای نوجوانان می‌تواند در افزایش عزت نفس مؤثر باشد. گزینه‌های درمان آنلاین می‌توانند به ویژه در صورتی مفید باشند که دسترسی به درمان حضوری در محل زندگی شما دشوار باشد.

سخن پایانی

عقده‌ی حقارت، دربرگیرنده‌ی احساسات عمیق ناکافی بودن است که می‌تواند بسیار آزاردهنده باشد و تأثیرات منفی قابل توجهی بر زندگی فرد بگذارد. این احساسات می‌توانند ریشه‌های گوناگونی داشته باشند و عوامل و محرک‌های متعددی قادر به فعال‌سازی آن‌ها باشند.