دکتر فاطمه شکاریان

سفر به دنیای فیلم و کتاب

جادوی فیلم درمانی

جادوی فیلم درمانی

راهنمای دوستداران فیلم برای بهبود و تغییر

برژیت وُلز از پایه‌گذاران این رویکرد درمانی و از درمانگران این زمینه به حساب می‌آید.

این کتاب به طرز اثربخشی باعث می‌شود که شما از قدرت سینما برای کشف و کاوش مسائل مهم

زندگی‌تان استفاده کنید و از طریق شیوه‌ای خلاق و دلفریب چشم‌اندازی به دست آورید تا آن چیزی

را که آرزویش را دارید تغییر دهید.

شما با خواندن این کتاب، دیگر هرگز فیلم‌ها را به همان شیوۀ قبلی تماشا نخواهید کرد. با مشاهدۀ

فیلم با این شیوۀ جذاب، سرگرمی باعث رشد شخصی‌تان میشود، زندگی‌تان غنی شده و دنیای بهتری

خلق خواهید کرد. این کتاب هم برای بالینگران و درمانگران و هم افراد علاقمند به این حوزه بسیار جذاب، کاربردی و سودمند است.

طرحواره درمانی گروهی برای اختلال شخصیت مرزی

طرحواره درمانی گروهی برای اختلال شخصیت مرزی

این کتاب نخستین نسخه از دستورالعمل اجرای طرحواره‌درمانی در گروه است. طرحواره‌درمانی گروهی اعضاء را به داشتن یک خانواده سالم که در آن به "بازوالدینی" یکدیگر می‌پردازند، زیر نظر و راهنمایی دو والد- درمانگر مجرب تشویق ‌می‌کند. نویسندگان چارچوب درمانی منظمی را در قالب گروه شرح داده‌اند، در حالی که انعطاف‌پذیری درمان را حفظ کرده‌اند. پیشنهادهای درمانی مشخص و به خوبی تنظیم شده‌اند و به همراه حجم زیادی از مثال‌ها گرد آمده‌اند.جفری یانگدانشگاه کلمبیا

روانشناسی شناختی زبان ، تفکر ، هیجان ها و هشیاری ها

روانشناسی شناختی زبان ، تفکر ، هیجان ها و هشیاری ها

روان‌شناسی شناختی نوین به مطالعه علمی مولفه‌های ‏شناخت می‌پردازد. از دیر باز بررسی جامع و دقیق شناخت مورد توجه ‏بوده است. لیکن به دلیل رشدنایافتگی ابزارها و روش‌های مورد استفاده، بررسی دقیق " شناخت " به خوبی انجام نمی‌شد. از دهه شصت قرن بیستم به بعد به کمک روش‌های علمی جدید بررسی دقیق مضامین شناختی همچون توجه، ‏هشیاری، ادراک، حافظه، زبان و تفکر ظهور یافته است.‏

مبانی نوروسایکولوژی انسان

مبانی نوروسایکولوژی انسان

کتاب مبانی نوروسایکولوژی انسان تألیف پروفسور برایان کولب و پروفسور یان ویشاو اساتید پرآوازه دانشگاه لت بریدج کانادا، اولین متن درسی است که رویکردی جامع را برای کلاس درس فراهم کرده است. این کتاب منحصر به فرد باعث دستیابی دانشجویان به آخرین پژوهش‌ها در خصوص نوروسایکولوژی همراه با ارائه قابل فهم و هنرمندانه مطالب درسی در قالب یک مدل جدید از ارتباط رسانه با دانشجو، شده است. اهمیت این کتاب در دنیای علمی امروزین موجب رواج این ادعا شده است که درک جامع نوروسایکولوژی انسان بدون مطالعه این کتاب میسر نیست!

درآمدی بر روان شناسی هنر و ادبیات

درآمدی بر روان شناسی هنر و ادبیات

بسیاری از ‌حیطه ‏های هنری و ادبی (مانند نّقاشی، مجسّمه‏سازی، موسیقی، معماری، شعر، تراژدی، کمدی) و هنرمندان (شکسپیر، جویس، کافکا، پو، داستایفسکی، تولستوی، بکت، پیکاسو، داوینچی، مونک) تا اندازه‏ای که در نظریّه ‏های مذکور بررسی شده ‏اند، در کتاب گرد آمده‏ اند. پرداختن به هنر از مجرای روان‏شناسی تا کنون از سوی بسیاری از روان‏شناسان انجام گرفته ولی کتابی مرجع که آرای این افراد را گرد آورد تقریباً بی‏ سابقه بوده است. در دیگر شاخه ‏های علوم انسانی این نقص دیده نمی‏شود؛ رشته ‏های دانشگاهی فلسفۀ هنر و جامعه ‏شناسی هنر در نظام دانشگاهی تعریف شده و کتب بسیاری نیز در مورد آنها منتشر شده ‏اند. 

سوگ و سینمای تحولگرا

سوگ و سینمای تحولگرا

فقدان، واقعیت گریزناپذیر زندگی است و افراد باید ظرفیت سوگواری را به‌دست بیاورند تا بتوانند به بلوغ رسیده و زندگی را به طور کامل زیست کنند. سینما رسانه‌ای است که بسیار عمیق‌تر از آنچه تصور می‌شود افراد را درگیر گفت‌وگوی مجازی با خود و ناهشیار فرهنگی‌شان می‌کند. سینماروها اغلب در تعجب هستند که چرا تحت تأثیر یک فیلم خاص قرار گرفته‌اند. نویسندگان سینما به منزلۀ درمان این فاصله‌ها را پر کرده و پیوندی بین سوگ، درمان و سینما برقرار می‌کنند. نویسندگان با تحلیل معنای هر فیلم و دلایل ریشه‌ای فقدان‌های خاص بیان می‌کنند هر فیلم فرصتی است برای آماده‌سازی روان‌شناختی فرد در رویارویی با سوگ‌های ناگزیر. این کتاب نشان می‌دهد که چگونه فیلم‌ها در فرآیندی ضروری تروما را به تحول تبدیل و ما را به سمت کلیتی یکپارچه راهنمایی می‌کنند.

مقدمه ای بر شناخت پژوهی استعاره

مقدمه ای بر شناخت پژوهی استعاره

این نخستین بار است که در زبان فارسی بحث استعاره با این جامعیّت مطرح شده است. در این کتاب سعی شده است همراه با ارایه دیدگاه ها و نظریّه های مختلف، ارزیابی هایی نیز از آن ها به عمل آیند و مخصوصا مسائل مربوط به روش شناسی و تفسیر یافته ها در تحقیقات، مورد نقد و بررسی قرار گیرند. مطالعه این کتاب می تواند برای علاقه مندان، دانش جویان و دانش پژوهان رشته های علوم شناختی، روان شناسی، زبان شناسی، نورولوژی و عصب پژوهی، فلسفه، علوم رایانه و ادبیّات، جالب و ایده آفرین باشد.

خودشیفتگی و ملالت هایش

خودشیفتگی و ملالت هایش

این کتاب حاصل سال‌ها کار کردن با افراد مبتلا به خودشیفتگی سازمان‌یافتة خاص-که به‌سادگی در یکی دو طبقه نمی‌گنجیدند- است. ما در این اثر معضلات رایجی را که در کار بالینی روی افراد مبتلا به خودشیفتگی سازمان‌یافته اتفاق می‌افتد، بررسی می‌کنیم و دسته‌ای از راهبردها را برای حل این معضلات در محیط درمان پیشنهاد می‌دهیم. خواننده با مطالعة کتاب به این درک می‌رسدکه درواقع خودشیفتگی مولفه‌ای چندشکلی است؛ نشان متغیری که می‌تواند روزبه‌روز در یک شخص تغییر کند. او درمی‌یابد طیفی از خودشیفتگی سالم تا بیمارگون نیز وجود دارد و ممکن است برای بررسی مواضع گوناگون روی پیوستار، رویکردهای متفاوتی لازم باشد.

روان شناسی به زبان ساده

روان شناسی به زبان ساده

تفاوت روان‌شناسیِ علمی و غیرعلمی چیست؟ آیا حسِ ششم واقعیت دارد؟ رفتارِ نابهنجار چیست؟ دو بُعد اساسی هیجان چه هستند؟ و ... در کتابِ روان‌شناسی به زبان ساده، پاسخِ این سؤال‌ها و بسیاری دیگر بررسی می‌شوند. دکتر فرانک بِرونو، استاد روان‌شناسی سَن برناردینو وَلی کالج در کالیفرنیا، نظریه‌های اصلی روان‌شناسی را به زبان ساده برای ما توضیح می‌دهد و از مفاهیم بنیادینِ روان‌شناسی، از جمله ادراک، انگیزش، تفکر، شخصیت، احساس‌های بدنی، هوش، روش‌های تحقیق و بسیاری از موضوعات دیگر سخن می‌گوید. همچنین، مبانی روانی و زیستیِ رفتار را بیان می‌کند؛ به بررسی دوران تحول از کودکی تا بزرگسالی می‌پردازد و عوامل روانی مؤثر در فردیت ما را به تصویر می‌کشد.

جهان تفسیر شده، درآمدی بر  روان شناسی پدیدار شناختی

جهان تفسیر شده، درآمدی بر روان شناسی پدیدار شناختی

کتاب «جهانِ تفسیرشده» این وضعیت را اصلاح می کند. این کتاب گزارشی شفاف و قابل دسترس از ریشه های فلسفی نظریۀ پدیدارشناسی و همچنین معرفی دیدگاه پدیدارشناختی در مورد مسائل کلیدی در روانشناسی ارائه می دهد.این کتاب توسعه و مبانی اصولی پدیدارشناسی را تشریح می کند و اهداف و عملکرد روش پدیدارشناختی را مشخص می سازد. سپس جایگاه روانشناسی پدیدارشناختی را در مورد موضوعات محوری ادراک، شناخت اجتماعی و خود ارائه می کند.

ناحیه کلیدی مغز در بیماری و سلامت روان

8 ناحیه کلیدی مغز در بیماری و سلامت روان

در این دستنامه، نویسندۀ سرشناس و پرفروش، دکتر جنیفر سوییتون، هشت ناحیۀ کلیدی مغز را که تحت تاثیر بیماری‌های روانی تغییر می‌کند و نیز چگونگی ایجاد تغییر در این نواحی و تجلی آنها به صورت رفتارها و علائم و انواع شیوه‌ها و فنون درمانی را که پشتوانۀ پژوهشی دارند، با جزئیات به رشتۀ تحریر در آورده است. نواحی‌ای از مغز که در این کتاب به شرح و بسط آنها پرداخته شده است، شامل تالاموس، بادامه، هیپوکامپ، جزیره، هستۀ آکومبنس، قشر کمربندی قدامی، قشر پیش پیشانی شکمی – میانی و قشر پیش پیشانی پشتی – جانبی است.

چرا روان درمانی موثر  واقع می شود ؟

چرا روان درمانی موثر واقع می شود ؟

نویسنده در این کتاب نشان می‌دهد که روان‌درمانی و روان‌درمانگران چگونه می‌توانند زمینه‌ساز تغییر مغز باشند. از دیدگاه نویسنده، مغز «نقش‌خوردۀ نقش‌پذیر» است: یعنی به‌رغم نقش‌هایی که در کودکی روی آن حک‌شده، قابلیت نقش‌پذیری را در بزرگسالی حفظ می‌کند. نویسنده به تبیین عصب‌زیست‌شناختی و الگوی تغییرات مغز در حین درمان اضطراب، افسردگی، شخصیت مرزی و اختلال استرس پس از ضربۀ روانی می‌پردازد. افزون‌براین، مشکلات همه‌گیر‌تری همچون شرم بنیادین‌، ارزش خود پایین و بی‌نقص‌گرایی را شرح و بسط می‌دهد.

سینما و روان پزشکی

سینما و روان پزشکی

بیش از آنچه می‌توان تصور کرد، روان‌شناسی و روان‌پزشکی بر سینما تأثیر گذاشته‌اند. در این کتاب مجموعه 900 فیلم معرفی شده که به مقوله‌های روان‌شناسی بالینی و روان‌پزشکی پرداخته‌اند. بسیاری از این فیلم‌ها همچون "یک ذهن زیبا" به جوایز بین‌المللی مهمی نیز دست یافته‌اند. این اثر نه‌تنها در ایران که در سطح بین‌المللی نیز نومایه و نوظهور است و تاکنون مجموعه‌ای به این کاملی در معرفی آثار سینمایی مرتبط با روان‌پزشکی منتشر نشده است.

علم استرس

علم استرس

بخش اول کتاب به زمینه‌های زیستی استرس و مبانی نوروفیزیولژیک آن مانند نقش شبکه‌های مغزی مثل خط هیپوتالاموس- آدرنال و رابطه استرس با سیستم قلبی و عروقی و سیستم ایمنی اختصاص دارد. در بخش دوم، استرس در بافتار اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته و شامل پاسخ‌های اجتماعی به استرس، شبکه‌های اجتماعی و استرس در محیط‌های کاری و..... است. بخش سوم کتاب به جنبه‌های روان‌شناختی استرس پرداخته است . در بخش چهارم پیامدهای رفتاری، روانی و بدنی استرس به‌شکلی مفصل شامل پیامدهای استرس بر رفتار خوردن، مصرف مواد، ورزش، دوران بارداری، افسردگی، دوران کودکی و نوجوانی، مشکلات قلبی- عروقی، سرطان، بیماری‌های عفونی، ایدز، درد و بیماری‌های مزمن به بحث گذاشته می‌شود و سرانجام در بخش پنجم روش‌های پژوهش در حوزه استرس، ابزارها و راهبردهای مربوط به بحث گذاشته شده‌اند.

روان شناسی شخصیت

روان شناسی شخصیت

اين كتاب كه جز درس هاي تخصصي رشته روان شناسي است ، براي تمام كساني كه علاقه مند به روانشناسي اكادميك و علمي هستن مفيد هست. تقريبا در 15 فصل كتاب نحوه ي شكل گير ي شخصيت انسان ، انگيزه هاي او ، عوامل موثر در رشد رواني و ماهيت انسان توضيح داده شده است.

اختلال های روانی در آینه سینما

اختلال های روانی در آینه سینما

ارین هیث در این کتاب توانسته است میان عناصر موضوعی تک‌تک فیلم‌هایی که تحلیل کرده است پیوندهایی شگفت‌انگیز و گاهی تکان‌دهنده برقرار کند. تسلط استادانۀ او بر زبان نقد و تحلیل فیلم خیره‌کننده است؛ البته سهل‌الوصول بودن سبک نویسندگی او نیز به همین اندازه تأثیرگذار است. عوامل پرشماری بر علاقۀ من به این فصل‌ها اثر گذاشته؛ یکی از این عوامل چیره‌دستی ارین هیث در پرداختن به نظریه‌پردازی‌های فوکو، باتلر، سیبرز و مارکس است. اکنون بسیار بیشتر از آنچه فکر می‌کردم می‌دانم در مورد فیلم و نظریه‌ها می‌آموزم. پیام ارین هیث، اینکه «فیلم‌های هالیوودی بازنمایی‌های خود از شخصیت‌های دارای اختلال روانی را به مسیرهای منزوی ‌کردن و خطر می‌رانند»، برای افراد واقعی که یکی از همین برچسب‌های تشخیصی را خورده‌اند رهایی‌بخش خواهد بود.

خلوتگاه سایه ها

خلوتگاه سایه ها

عده‌ای معتقداند که ویگوتسکی انقلابی در دانش روان‌شناسی پدید آورده است. خصوصیتی که آرای ویگوتسکی را برای دانش‌پژوهان پرکشش می‌سازد، چگونگی روی آوری او به بررسی اساسی‌ترین و مهم‌ترین مسئله شناخت و معرفت، یعنی ارتباط زبان و تفکر است. او این ارتباط را در جریان رشد و تحول فردی و نوعی مطالعه می‌کند، با روشی که روان‌شناسان پیش از او در آلمان و روان‌شناس معاصر او -پیاژه- در سوئیس مطالعه می‌کردند. یافته‌های او در طیف وسیعی از مسائل روان‌شناسی، نوروپسیکولوژی، زبان‌شناسی، دانش شناخت و معرفت‌شناسی کاربردی پیدا می‌کند.

بی خود کن و بی خویشم تا هیچ نیندیشم

بی خود کن و بی خویشم تا هیچ نیندیشم

آیا علم آنچه که «بودا» می‌دانست را تصدیق کرده است؟ در این اثر پیشگامانه، استاد رشتۀ عصب‌روان‌شناسی، نیبائِر این‌طور شرح می‌دهد که علوم غربی پس از دهه‌ها تحقیق و پژوهش بر روی مغز، شاید به شکلی ناخواسته یکی از اصول بنیادین آیین بودایی را تصدیق کرده است: «آناتا» یا دکترینِ «نه‌خود.» نیبائر در این کتاب یافته‌هایی از علم عصب‌روان‌شناسی را ارائه می‌دهد که ادعا دارند احساسِ از «خودِ» ما در واقع یک وهم یا خطای ادراکی است که توسط قسمت چپِ مغز خلق شده و به‌مثابۀ سرابی در میانۀ بیابان می‌ماند، یا به بیانی دیگر تنها به‌صورت یک اندیشه وجود دارد و نه چیزی فراتر از آن.

با مطالعۀ این کتاب، دیدگاه شما نسبت به کتاب‌های «خودیاری» برای همیشه تغییر خواهد کرد.

اختالات شخصیت مرزی

اختالات شخصیت مرزی

اختلال شخصیت مرزی از شایع‏ترین و مقاوم‏ترین اختلالات شخصیت است و یکی از جدّی‏ترین چالش‏های درمانیِ پیش رویِ روانشناسان و روانپزشکانِ امروز به حساب می‏آید.

مشکلات جدی در زمینه‏ی تنظیم هیجانی، بی‏ثباتی‏های شدید در روابط بین‏فردی، خلق و خودانگاره، جرح‏خویشتن تعمدی، اقدام به خودکشی، احساس‏های پوچی و بی‏معنایی و مشکلات هویتی از شاخص‏ترین ویژگی‏های اختلال شخصیت مرزی است.

گمشده در آینه

گمشده در آینه

از شوپنهاور آموخته ام که «عمل اصلی و محوری هنر، عملی شناختی است نه بیانی. مقصودی که واقعاً از هنر حاصل می شود، بیان عواطف نیست؛ بینا کردن ما نسبت به سرشت و حقیقت کلی امور است».

عنوان فرعی کتاب «تأملاتی در مورد هنرها، شعر و جنون» است- که می توانست با قدری بازیگوشی در زبان «تأملاتی در زبان، زمان و زنان» نیز نام بگیرد - چه بایستی گفت که کلیه مباحث این کتاب به سیاق آنچه در قرن بیستم دغدغه اصلی اندک بشریت دانش‌مدار و آخرین مرزهای روانکاوی بوده، در چارچوبی زبان‌شناسانه انجام می‌گیرند، یعنی از زبان آغاز می کنیم، سیری در هنرهای مختلف می‌کنیم، و بعد دوباره به زبان بر می‌گردیم، تا والاترین شکل آن را در شعر جستجو کنیم، و این همه را به مدد پرتویی از نور انجام می‌دهیم که آن را در اساس از جنون گرفته‌ایم، مطابق با آخرین افق‌هایی که در جهان دانش، این پدیده شگفت در برابر چشمان حیرت‌زده آدمی ترسیم کرده است.

انگیزه ، اندیشه و گفتار

انگیزه ، اندیشه و گفتار

"برای فهم گفتار شخص دیگر، فهم کلمات او کافی نیست، باید اندیشۀ او را فهمید و حتّی فهم اندیشۀ او نیز کافی نیست، باید انگیزۀ وی را شناخت. تحلیل روان‌شناختی سخن، تا زمانی که این سطح منظور نشده است، کامل نیست."• آن‌چه در این مجموعه آمده است تلاشی است برای بررسی و شناخت این روند: تبدیل اندیشه به گفتار از سویی، و تبدیل گفتار به اندیشه و انگیزه، از سوی دیگر.

• مطالب گردآوری‌شده در این مجموعه، یک دورۀ زمانی تقریباً 40 ساله را در بر می‌گیرد.

روان نگری

روان نگری

اغلب، هنگامی که در مورد انسان‌های استثنایی و نوابغ صحبت می‌شود به شرایط و حوادث تاریخی و زمان و مکان آنها پرداخته می‌شود و در مورد شخصیت آن‌ها صحبتی نمی‌شود.با درنظرگرفتن این نکته که هیچ بررسی ولو روان‌پزشکانه و روان‌کاوانه نمی‌تواند به تنهایی پدیده نبوغ را در نزد انسان‌ها توضیح دهد، مطالعه گروهی و تعدادی از بیوگرافی‌ها این حسن را دارد که می‌تواند نمایانگر رابطه کودکی و دیوانگی و مرگ در نزد آن‌ها باشد.افراد استثنائی و به‌خصوص نوابغ خلاق، تمام عمر، کفیت‌های فکری کودکی خود از جمله کنجکاوی، تخیلات و خلاقیت را حفظ می‌کند، در مقابل هر پدیده‌ای مثل یک کودک شگفت‌زده می‌شوند و از خود سوال می‌کنند. البته یک انسان نابغه، فقط کودک نیست بلکه هم‌زمان کمی هم دیوانه است!

ساز و کار هنر

ساز و کار هنر

سخن از «هنر» و «هنرها» و جستجو در این راه را پایانی نیست. این کتاب در ادامة تمامی کوشش‌های نظری و عملی، با در نظر داشتن تمام هنرها، در پی بررسی شماری از پرسش‌ها دربارة هنر و گونه‌های مختلف آن است. برخی از این پرسش‌ها فلسفی‌اند: • چه عاملی چیزی را به هنر بدل می‌کند؟ • آیا هر چیزی می‌تواند هنر باشد؟ • آیا ما به واسطة هنر احساسات و هیجاناتی «حقیقی» را تجربه می‌کنیم؟ • چرا به دنبال آن هستیم و حتی استقبال می‌کنیم که از طریق هنر اندوه و ترس را تجربه کنیم، با وجود آنکه در زندگی واقعی تلاش می‌کنیم تا گرفتار این احساسات نشویم؟ • آیا در ارزیابی‌های زیبایی‌شناسانه هیچ‌گونه معیار حقیقی عینی وجود دارد؟ • چرا آثار جعلی را کم‌ارزش می‌دانیم حتی وقتی مخاطبان عادی یا متخصص ناتوان از تمایزگذاری میان آنها و آثار اصیل هستند؟ • آیا آثار داستانی همدلی و درک ما را نسبت به دیگران افزایش می‌دهند؟ آیا هنر جنبة درمانی دارد؟ همچنین پرسش‌هایی که محدود به کارشناسان نمی‌شود و هر عقل سلیمی نسبت به آنها کنجکاو است: • آیا فراگیری نواختن ساز بهرة هوشی کودک را بالا می‌برد؟ • آیا هر بچه‌ای می‌تواند خالق هنر مدرن باشد؟

آیا استعداد ذاتی است یا حاصل تربیت و آموزش؟ هدف این کتاب این است که معماها و نادانسته‌هایی دربارة هنر را در هرکجا که ردّی از آن وجود دارد، بررسی کند. این مطالعه با تکیه بر روش پژوهش تجربی و بهره‌گیری از روش‌های علوم اجتماعی (مصاحبه، آزمایش، جمع‌آوری داده، تحلیل آماری) می‌کوشد تا نوری بر این مسائل بتاباند. این بررسی نشان می‌دهد مردم عادی، در قالب زیبایی‌شناسی شهودی، چگونه به این پرسش‌ها می‌اندیشند و چرا اینگونه می‌اندیشند؛ این کتاب نشان خواهد داد که چگونه پژوهش‌های روان‌شناختی دربارة هنرها در روشن ساختن چنین موضوعاتی مؤثرند و اغلب در برابر این پرسش‌ها به پاسخ‌هایی غافلگیرکننده دست می‌یابند.